W czym tkwi sekret dobrej pizzy?

Dobra pizza jest chrupiąca, rozpływa się w ustach i urzeka aromatem. Taką możesz rozkoszować się nie tylko w prawdziwej włoskiej restauracji, ale również… we własnym domu. Poznaj sekret dobrej pizzy i przyrządź ją samodzielnie.

Jak wynika z danych, pizza jest jednym z najbardziej ulubionych dań Polaków. Chociaż większość rodaków zamawia ją online (89%), często wykonujemy ją we własnym domu.

Dobra pizza, czyli jaka?

Pizza pizzy nie jest równa. Odmienna receptura sprawia, że różnią się one smakiem. Jaka jest więc dobra pizza? Co sprawia, że jedna jest lepsza od drugiej? „Diabeł” tkwi w szczegółach.

  • Odpowiednia mąka

Sekretem dobrej pizzy jest mąka. Odpowiedni gatunek sprawia, że ciasto staje się chrupkie i nie przechodzi sosem oraz dodatkami. Do wyrobu pizzy najlepiej sprawdza się włoska mąka typu zero – taką kupisz w sklepach z włoską żywnością (także w internecie).

  • Receptura zaczynu drożdżowego

Dobra pizza swój smak zawdzięcza właściwie przygotowanemu rozczynowi drożdżowemu. Najlepiej przyrządzić go ze świeżych drożdży, łyżki cukru, soli i mąki dodanych do letniej wody. Całość należy mieszać do momentu, w którym zaczyn otrzyma jednolitą konsystencję. Następnie trzeba pozostawić go do „odpoczynku”, a po 20 minutach można dodać go do mąki, by rozpocząć proces wyrabiania ciasta.

  • Oliwa dodana do ciasta

By przygotować smaczne ciasto będące podstawą pizzy, warto pamiętać o dodaniu do ciasta dobrej jakości oliwy. Należy dodać ją na samym końcu, a następnie ugniatać dalej – aż do połączenia składników. Dzięki temu oliwa nabierze większej chrupkości po upieczeniu.

  • Baza do sosu

Dobra pizza to nie tylko odpowiednie ciasto, ale również baza do sosu. Większość z nas przyrządza go z pomidorów z puszki, w efekcie czego bardzo szybko przenika do ciasta. Sekretem smacznej pizzy jest sos przygotowany na bazie passaty pomidorowej. To ona sprawia, że sos jest gęstszy i dzięki temu nie wniknie w ciasto. Ważne jest, by sos był aromatyczny. Dlatego należy przygotować go nawet kilka godzin, a nawet dzień wcześniej.

  • Odpowiedni sposób pieczenia

Pizza swój smak zawdzięcza również sposobowi pieczenia. We włoskich trattoriach pizza pieczona jest w piecach opalanych drewnem lub w piecach kamiennych rozgrzanych do temperatury 300oC. W domowych warunkach nikt nie jest w stanie tego odtworzyć, ale warto sięgnąć po specjalny kamień do pizzy – dzięki temu uda się osiągnąć podobny efekt.

Poznaj smak prawdziwie włoskiej pizzy – zamów ją online

Jeśli chcesz poznać smak prawdziwie włoskiej pizzy, zanim przystąpisz do własnego wypieku, wcale nie musisz wyjeżdżać do Włoch. Podróż kulinarną możesz odbyć, zamawiając jedzenie online. W portalu gastronomicznym możesz za pomocą kilku kliknięć złożyć zamówienie na pizzę pochodzącą z jednej z włoskich restauracji działających w twoim mieście. A to wszystko bez konieczności rezerwowania stolika – z dostawą prosto do domu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here